5. A velünk élő sóvárgás, avagy a szerváltás veszélyei

Talán már te is beszéltél olyan emberrel, aki arra panaszkodott, hogy „abbahagytam a cigit, erre felszedtem 15 kilót, most meg visszaszoktam, de egy dekát nem fogytam.” Több mint gyakori történet, amely arra figyelmeztet minket, hogy a leszokás nem ott kezdődik és végződik, hogy nem gyújtok rá. Minél tudatosabban és átgondoltabban készülünk fel a dohányzás abbahagyására, annál biztosabb, hogy sikeres utunk lesz. Ehhez a tudatossághoz hozzátartozik, hogy infót gyűjtünk, mi mindenre számíthatunk, és felkészülünk a helyzetekre, amennyire ez lehetséges.

Valószínűleg számos testi és lelki elvonási tünetet fogsz megtapasztalni, amikor abbahagyod a dohányzást. Ezek közül kiemelkedik a sóvárgás, ami a függőség egyik legfontosabb kísérő jelensége. A sóvárgás legyőzhetetlennek tűnő, ellenállhatatlan, azonnali cselekvésre kényszerítő vágy. A sóvárgó viselkedés minden függő alaptulajdonsága, és ez akkor derül ki a legjobban, amikor le akarunk állni valamivel, esetünkben a dohányzással. A legváltozatosabb időpontokban csaphat le ránk a vágyakozás, és ha nem vagyunk tudatosak, nagyon hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy az ötödik kávét és a harmadik doboz kekszet fogyasztjuk el cigi helyett – pedig még csak délután két óra.

Mi történik ilyenkor? Természetesen az egyik faktor az, hogy a nikotin enyhén csökkenti az étvágyat, elhagyásával jobban érzed az éhséget is. Ennél alapvetőbben határozza azonban meg az életet, hogy a sóvárgás tulajdonképpen önmagáért van. Kicsit úgy is fogalmazhatnánk, hogy „azért sóvárgunk, hogy sóvároghassunk”. Mindennek következtében pedig néha csak órák kellenek ahhoz, hogy a sóvárgásunk új irányt vegyen, és a tiltott cigi helyett valami más legyen a sóvárgás tárgya. Étel, kávé, tea, alkohol, gyógyszer, drogok – a szerek listája végtelen. Sőt elképzelhető, hogy a túlzásba vitt munka, sport, bulizás, szex, tévézés, internetezés, játék, vásárlás vagy bármi más tevékenység lesz a függőség új tárgya. A szakemberek ezt régen szerváltásnak nevezték, ám ahogyan látod, számos viselkedés is vezethet függőséghez, ilyenkor, mondjuk, a megszállott tévézés az „új szer”.

Amikor leállsz a dohányzással, hatalmas lehet a csábítás, hogy az ezzel kapcsolatos összes sóvárgást átvezesd valami más, új jelenségre, ám láthatod, hogy ezzel csak cseberből vederbe juthatsz. Ami ezek helyett igazán segít, az annak a tudatosítása, hogy a sóvárgás jelen van és – bár csökkenő mértékben, de – jelen is lesz az életedben. Mindenki sóvárog. Nem kell feltétlenül engedelmeskednünk a megjelenő vágyaknak, talán nem is kell küzdenünk velük, elég, ha megengedjük, hogy velünk legyenek, és figyeljük őket…

Segíthet a szerváltási csábítás kezelésében, ha újra és újra tudatosítod, miért is szoktál le a dohányzásról. A sóvárgás kezelésének stratégiái részei lehetnek a leszokási tervnek is. Könnyű belátni ugyanis, hogy az új függőség idővel hasonló vagy akár még komolyabb egészségi, társas, egzisztenciális, esetleg munkahelyi problémákhoz vezet. Egészséges függőség ugyanis nincs.

Barta András addiktológiai konzultáns