1. Mi a függőség? Mi a nikotinfüggőség?

Hogy mi a függőség, arra sokféle meghatározás létezik, ugyanis számos kritériuma van.

A legegyszerűbben talán úgy tudjuk megközelíteni a témát, ha azt mondjuk: függőség egy adott szerhasználat vagy viselkedés ismételgetése az ismert (vagy akár már tapasztalt) káros következmények ellenére. Amikor rászokunk a cigarettára vagy más dohánytermékre, akkor annak ellenére gyújtunk rá napi szinten, többször, hogy közben tisztában vagyunk vele, mekkora kockázatnak tesszük ki az életünket. Sőt, lehet, hogy ez a rizikó nem csak elméleti tudás – esetleg már te is megtapasztaltad a dohányzás okozta nehéz egészségi állapotokat, mint amilyen a reggeli köhögés, időnként előforduló nehéz légzés, a felső légúti betegségek (nátha, köhögés stb.) egyre gyakoribbá válása vagy épp az erek szűkülése következtében megjelenő végtagzsibbadás.

Talán te is többször elhatároztad már, hogy kevesebbet fogsz dohányozni, vagy épp teljesen le fogsz szokni. Ám az, hogy most ezeket a sorokat olvasod, azt jelenti, hogy eddig még nem tudtad ezt a tervet megvalósítani, ugyanis a kontroll már nem a te kezedben van. Az eseményeket egyszerűen a sóvárgás irányítja. A sóvárgás egy legyőzhetetlennek tűnő vágy, mikor megjelenik, ideig-óráig talán ellen tudsz állni neki, ám végül a szokás dönt helyetted, és rágyújtasz.

Ha a rágyújtás valamiért nem lehetséges, rosszul érzed magad a bőrödben, és türelmetlenül várod a rágyújtás lehetőségét. Egy repülőút, értekezlet vagy más olyan rendezvény, ahol sokat kell úgy ülnöd/állnod, hogy közben nem gyújthatsz rá, rémálommá tud válni, és már csak a dohányzás kényszerére tudsz figyelni.

Ennek hátterében az elvonási tünetek állnak, testi és lelki nehézségek egész sora, amelyek 30–120 perccel az előző cigi elszívása után jelennek meg – ezekről ebben a cikkben olvashatsz. Pontosan tudod, hogy csak akkor múlnak el ezek a tünetek, ha rágyújtasz – így hát egyfajta ördögi körbe kerülsz.

Időnként, különösen stresszes vagy nehéz időkben a szokásosnál többet szál cigit vagy más dohányterméket szívhatsz el, és időnként azt veheted észre, hogy egy szál nem elég, el kell szívnod még egyet. Ennek hátterében az áll, hogy növekszik a sejtek nikotintoleranciája, vagyis a szokásos adag már nem tudja kiváltani ugyanazt a hatást, mint régen, ezért emelni kell. Ha összeszorított foggal képes vagy rá, hogy csökkentsd az adagot, a toleranciaszint újra csökken, ám elég csak pár nehéz nap vagy konfliktus, és újra emelt adagot szívhatsz.

Jövedelmedtől függően mérsékelten vagy komolyan megterheli a pénztárcádat a cigi, ill. más dohánytermékek beszerzése, mégis költesz rá. Alkalmanként komolyan elgondolkodhatsz, mi másra költhetnéd azt a pénzt – hisz a cigi ára komoly tényező is lehet a költségvetésben –, mégis maradsz a nikotinnál…

Ha a fentiek elolvasása során többször is magadra ismertél, az arra utal, hogy nikotinfüggő vagy, ami egy krónikus betegség. Ez rossz hír, ám a jó hír az, hogy ennek ellenére leszokhatsz a dohányzásról, és újra egészséges életet élhetsz -– ezen a linken olvashatsz róla, hogy kezdheted el.

Barta András addiktológiai konzultáns