8. Hónapok óta nem gyújtottál rá? Attól még jó eséllyel nikotinfüggő maradtál

A függőség a szakemberek szerint krónikus, gyógyíthatatlan, de kezelhető betegség. Vagyis ha valaha rendszeres dohányosok voltunk, akkor a nikotinfüggőség akkor is végigkísérheti az életünket, ha már régóta nem gyújtottunk rá. Ez elsőre elég lehangolóan hangzik, ám azért nem kell megijedned, vagy feladnod a leszokási tervedet, ugyanis van remény mindenki számára.

Az, hogy a függőség – és köztük a nikotinfüggőség – egy gyógyíthatatlan betegség, arra utal, hogy a gondolkodásunk, viselkedésünk, a dolgokhoz való hozzáállásunk nem változik meg mindössze attól, hogy többé nem dohányzunk.

Ha a dohányzót stressz éri, például otthoni vagy munkahelyi konfliktust élt át, akkor a dohányzás többféle módon is támogatja őt a stresszel való elboldogulásban. A nehéz érzések kezelésében eleve segít az élénkítő, energetizáló nikotin, plusz a nyomában felszabaduló „jutalmazó hormon”, a dopamin, ami örömet, az elégedettség érzését hozza magával – így támogatva a nehéz érzések feldolgozását.

Vagyis ha rendszeres dohányos vagy, akkor nem egyszerűen a cigire szoktál rá, hanem arra a gondolkodásra is, hogy amint valami nehézség ér, rögtön ott van valami, ami tompítja a fájdalmat. Más szerek függői ilyenkor bevesznek egy szorongáscsökkentőt („nyugtatót”), vagy megisznak egy felest – te rágyújtasz. Ahogy más függők, úgy te sem szoktad meg, hogy tisztán éld meg a stresszt, és ez mélyen beleivódott a gondolkodásodba. Akár évek is eltelhetnek absztinensen, aztán jöhet egy nagyobb nehézség (munkaváltás, családi válság stb.), és akár vissza is eshetsz.

Amikor a szakemberek azt mondják, hogy a függőség gyógyíthatatlan betegség, akkor arra akarnak utalni, hogy a leszokás akut időszaka után, vagyis az első hónapok elteltével sem ülhet senki a babérjain. Neked is testi-lelki szinten érdemes foglalkoznod önmagaddal. Azzal támogatod meg önmagad a legjobban, ha – akár szakemberek segítségével, akár a megérzéseidet követve – önismereti munkát végzel, erősíted a stresszkezelő képességeidet, valamint az emberi kapcsolataidat (amelyek már önmagukban megtartó erők). Mindebben a szakemberek vagy a sorstársak sokat segíthetnek..

Barta András addiktológiai konzultáns